4e editie van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon groot succes!

Dat bleek uit de talloze positieve reacties van de lopers aan de finish en op sociale media: de vrijwilligers, het prachtige parkoers en de goede organisatie werden geroemd. Ook de stralende weersomstandigheden werkten afgelopen zondag daar natuurlijk aan mee, met alleen een enkel buitje in Mijdrecht.

Wie had dat twee weken geleden nog gedacht? Met de oplopende besmettingscijfers en vervolgens de extra coronamaatregelen was het voor de organisatie een hele klus om dit te vertalen naar de wedstrijd. Gelukkig troffen zij een positieve houding van de gemeente.
Mark Hafkamp van de hoofdsponsor loste om 10.00 uur op het Raadhuisplein in Abcoude onder toeziend oog van Burgemeester Maarten Divendal en Wethouder Sport Rein Kroon het startschot van de Hafkamp

Groenewegen De Ronde Venen Marathon en de Gemeente De Ronde Venen Duo-Marathon. Een bonte stoet van lopers begon de schitterende tocht van 42 kilometer en 195 meter door alle dorpen van de gemeente. Daarbij worden ook andere mooie plekjes aangedaan, zoals het Bellopad, de Kromme Mijdrecht en het pad door Botshol. Uniek is ook de passage door de koeientunnel onder de N201 en een koeienstal.

In de tussentijd waren de kinderen aan de beurt met de ElectroWorld Mini-Marathon m.m.v. de Atletiek Abcoude. Zij liepen één of twee ronden om de schapenwei. Om 11.00 uur was de start van de DaySix 10 kilometer met de prachtige ronde via de Dorpsstraat en de Zuwe in Baambrugge.

Het was Wouter Dijkshoorn uit Amsterdam die het snelste weer terug was. Hij deed dat in een nieuw parkoersrecord van 33.22. Vinkevener Johan Pluim volgde hem op precies een minuut; Pablo Reina Argente was nummer 3. Bij de dames mocht een loopster uit de gemeente De Ronde Venen zelfs op de hoogste trede van het podium plaatsnemen: Micaela Monoscalco uit Abcoude liep 43.24. Haar plaatsgenote Jeltje Smit volgde op korte afstand en werd derde. Hanka de Bruin nestelde zich daar tussenin met 43.34.
Bij de marathon ging de overwinning voor de tweede keer in successie naar Roy Werner uit Dordrecht. Hij deed dat in een fantastisch parkoersrecord van maar net boven de 2.30: 2.30.07. Woerdenaar Wilfred Verhagen was uitermate tevreden met z’n tweede plaats in een tijd van 2.33.59. Dit betekende voor hem een verbetering van z’n persoonlijk record met maar liefst 17 minuten! Ook de derde plaats van Daniel Korevaar op 8 seconden van Wilfred mag niet onvermeld blijven: een schitterende tijd om dit zware parkoers.
Bij de dames was het Berbel Würth uit Utrecht die als eerste finishte in 3.23.50. Het was haar eerste marathon. Thecla de Jongh-Oosterwijk (3.30.08) uit Zevenhoven finishte als 2e en Femke de Snoo uit Amsterdam (3.32.28) als 3e.

Naast de solomarathon konden de lopers ook deelnemen als duo: afwisselend lopen en fietsen. Patrick Stastra en Jan Leerink uit Amsterdam wisselden elkaar om de 5 minuten af. Dit resulteerde in een supersnelle 2.23.27. Ook al een parkoersrecord, ditmaal met 13 (!) minuten. Het duo Silvan Buis en Martijn Veuling uit Utrecht deden er 2,5 minuten langer over, gevolgd door het duo Felix Straver/Tymon Geul uit dezelfde plaats.

Bij de duo-dames ging de overwinning naar Donkers/De Wolf uit Leusden. De tweede en derde plaats bleven wel binnen de gemeente: Margriet de Boer en Anne-Floor Tilburg uit Abcoude (2e) en de zussen Fangmann uit Vinkeveen (3e).
Bij de gemengde duo’s ging de overwinning naar Erik Hoving en Annette Hoving uit Utrecht in een scherpe 3.02.30, gevolgd door Carla en G. van Rooijen en Marco Groot/Iris Vromans.
De organisatie wil iedereen bedanken die deze fantastische 4e editie heeft mogelijk gemaakt: de sponsoren, de vrijwilligers, de gemeente en natuurlijk de lopers. En wil je nog meer zien van deze wedstrijd? Kijk om onze twee Facebookpagina’s: De Ronde Venen Marathon en De Ronde Venenmarathon.

Laatste nieuws

27 december: Nagenieten van 6e editie met foto’s

Nog even nagenieten van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon? Er staan foto's op onze website van de passages in de kas van F.N. Kempen en de koeienstal van Wim van Bemmel.

Terugblik op 19 november

De langdurige en overvloedige regenval stelde de organisatie in de voorbereiding voor de nodige uitdagingen. Pluvius was de lopers en de organisatie op zondag 19 november gelukkig goed gezind. Het werd een zware editie door de drassige passages van de onverharde stukken. Aan de finish maakte dat al snel plaats voor tevredenheid en blijdschap en complimenten over het mooie parcours, de goede organisatie en de enthousiaste vrijwilligers en het publiek. Het was daarmee weer een succesvolle editie van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon.

De 6e editie kende een recordaantal inschrijvingen van maar liefst 1450 lopers, inclusief de Plus Koot Mini-marathon in Abcoude. De meeste lopers lieten zich niet beïnvloeden door de slechte weersomstandigheden van de afgelopen weken; ze stonden aan de start op het Raadhuisplein in Abcoude.
Na het startschot van hoofdsponsor Hans Groenewegen trok een lang lopers- en fietserslint door alle acht dorpen van De Ronde Venen, met als eerste dorp Baambrugge en vervolgens via de voormalige spoorbaan naar Vinkeveen, Wilnis en Mijdrecht. Na de passage van het Raadhuisplein volgde de Schattekerkerweg tussen Mijdrecht en De Hoef. Daar stond een felle tegenwind, waar menig loper, maar ook de meefietsende duo-partner op de KernGezond Duo-Marathon, naar adem hapte. De wind stond vanaf De Hoef in de rug. De liefhebber kon na een stukje pannenkoek bij De Strooppot er weer tegenaan.

Het was wederom gelukt om de passage door de kas van F.N. Kempen, aan het einde van de Oosterlandweg, in het parcours op te nemen. De lopers gingen vervolgens via de Pondskoekersluis en de Kromme Mijdrecht naar Amstelhoek. Na Amstelhoek volgde het zwaarste deel van de marathon. De dijk voor de koeientunnel en – stal van boer Van Bemmel was volledig verzadigd met water. Ondanks de schotten zakten de lopers diep weg. Direct daarna volgde echter de passage door de koeienstal, waar veel lopers hun smartphone tevoorschijn haalden om dit unieke deel van het parcours vast te leggen. Op 36 kilometer volgde de passage over het Botsholpad. Het slechtste deel was in de week voorafgaand aan de marathon voorzien van hooi en het hield zich verder wonderbaarlijk goed.

Bij de finish werden de lopers verwelkomd door enthousiast publiek en speaker en muziek. Verder was het mogelijk om weer op krachten te komen met soep en veel ander eten en drinken.
De organisatie van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon dankt alle lopers, vrijwilligers, de sponsoren en de gemeente De Ronde Venen voor hun bijdrage aan deze succesvolle 6e editie!

Foto’s
Kijk op onze site voor foto’s van alle afstanden. Er zijn foto’s gemaakt in de kas, in de koeienstal en op andere plekken langs het parcours. In de nieuwsitems zijn filmpjes van start en finish te vinden.

Ereplaatsen
Burgemeester Maarten Divendal reikte de prijzen uit aan de eerste drie lopers en duo’s van de diverse categorieën. De overwinning bij de heren Hafkamp Groenewegen Marathon ging naar de Amerikaan Jesse Barragan in 2.50.23. De presentatie van de dag was voor An Bennema uit Groningen. Zij verpulverde het parcoursrecord bij de dames met 12 minuten en bracht het op 2.57.44. Bij de KernGezond Duo-Marathon waren er overwinningen voor Dol fijn Duo (dames – 3.02.15), Motorclub MalleJan (heren – 2.33.26) en de NePallen (gemengd – 2.50.50).
Bij de Day Six 10 kilometer was de Vinkevener Johan Pluim die na een 2e en een 3e plaats “eindelijk” de overwinning voor zich opeiste. Hij liep een tijd van 33.26. Bij de dames was het Roos Nouwens uit Amsterdam die met de overwinning aan de haal ging in een tijd van 41.57.
Kijk verder op onze website voor alle uitslagen.

Volgende editie
Zet zondag 17 november 2024 alvast in je agenda voor de 7e editie van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon.

We wensen verder alle lopers, vrijwilligers en sponsors een heel mooi 2024 toe!

16 november 2023: Bereid je voor op zondag a.s.!


De inschrijving van de 6e editie van de Hafkamp Groenewegen is ongekend goed verlopen: 1350 lopers hebben zich ingeschreven voor de diverse afstanden. De verdeling is: 450 lopers op de Hafkamp Groenewegen (hele) Marathon, 300 duo's op de KernGezond Duo-marathon en 300 op de DaySix 10 kilometer. Het wordt dus extra gezellig op 19 november a.s. in Abcoude en in de andere dorpen van De Ronde Venen. Het betekent ook dat je er rekening mee moet houden dat het afhalen van startnummers langer kan duren dan anders. Kom dus op tijd en bereid je goed voor!

Parcours marathon en Duo-marathon
De langdurige en intensieve regenval van de afgelopen weken stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Het Botsholpad (tussen 36 en 38,5 km) ligt er op sommige plekken niet goed bij. We gaan de komende week voor het slechtste deel verbeteringen aanbrengen. We hopen dat dit voldoende is voor een goede doorgang.

Duo's: je kunt niet overal wisselen!
Wellicht ten overvloede, maar beter te vaak...: er zijn delen waar je als duo niet kunt wisselen. Je kunt namelijk op sommige delen niet fietsen: lopers en fietsers volgen een verschillende route. Dat zijn van start tot 3,5 km, van 7,2 tot 11 km en van 34 tot 38,5 km. Kijk op onze website voor meer info hierover en bereid je hierop voor door de wisselpunten af te spreken.

Afhalen startnummers
Je kunt je startnummer afhalen in het Sporthuis Abcoude, Geinplein 3 in Abcoude. Dit kan op zondag vanaf 8.15 uur (marathon en Duo-marathon) en vanaf 10.00 uur voor de 10 km. Wil je de drukte vermijden? Startnummers zijn ook af te halen op zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur in het Sporthuis.

Parkeren
Je kunt parkeren op het parkeerterrein van de sportvelden aan de Hollandse Kade en op het Dr. Van Doornplein. Dit zijn grote parkeerterreinen, maar wel op enige afstand van het Sporthuis. Er rijdt een pendelbus van de sportvelden naar het Sporthuis Abcoude. Er zijn ook parkeermogelijkheden op de Bovenkamp en de Bijdorplaan. Let op! Er geldt een parkeerschijfzone met een maximum parkeerduur van 2 uur op het parkeerterrein naast het Sporthuis, ook op zondag.

Start en finish
De start en de finish zijn op het Raadhuisplein in Abcoude. De afstand tussen het Sporthuis en de start/finish is ongeveer 1 kilometer. Er rijdt een pendelbus, maar houd rekening met extra reistijd.

Starttijden
De Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon en de KernGezond Duo-marathon starten tegelijkertijd, namelijk om 10.00 uur. Voorafgaand starten de fietsers van de duo-marathon op de Molenweg (vlakbij het Raadhuisplein) om 9.50 uur. De Day Six 10 kilometer start om 11.00 uur. De prijsuitreiking is om 12.15 uur (10 km) en 14.00 uur (marathon en Duo-marathon) op het Raadhuisplein.

Zet de volgende nummers in je telefoon!
Kun je echt niet meer verder op de marathon of duo-marathon (als loper)? Bel naar tel. 0617297316. We hebben enkele auto's beschikbaar om je naar Abcoude te brengen. Heb jij of een andere loper medische assistentie nodig? Bel naar tel. 0493-242112. We hebben artsen en verpleegkundigen beschikbaar, die snel ter plaatse kunnen zijn.

Lever je startnummer in na de finish
We kunnen de chip in je startnummer namelijk weer hergebruiken. Dat scheelt het maken van nieuwe chips en dat scheelt ons de aanschaf van nieuwe chips voor het volgend jaar.

Meer informatie?
Kijk op onze website en houd onze Facebookpagina's De Ronde Venen Marathon en De Ronde Venenmarathon in de gaten!