Home  

   Parcours

Parcours

Marathon / Duo-marathon

Je loopt de Marathon en Duo-marathon op een uniek parcours. Eén grote ronde langs / door alle acht kernen van de gemeente De Ronde Venen: Abcoude , Baambrugge , Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, De Hoef , Amstelhoek en Waverveen en terug naar Abcoude. Over verkeersvrije en verkeersluwe wegen, een voormalige spoorbaan, langs riviertjes en door weilanden.

Op de laatste kilometers naar Abcoude komt de verrassing, namelijk een prachtig natuurgebied: Botshol, een buurtschap en een plassen- en moerasgebied. Bij regenachtig weer kan het daar drassig zijn.

Abcoude

Abcoude is de start- en finishplaats van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon. Het centrum kent veel monumenten en is een beschermd dorpsgezicht. Een bijzonder fraaie plaats voor dit bijzondere evenement. De start en finish zijn op het Raadhuisplein, tegenover het voormalige gemeentehuis van Abcoude. Het afhalen van de startnummers en het omkleden zijn in het gloednieuwe Sporthuis Abcoude, een mooie combinatie van een sporthal en een zwembad. Het parkoers gaat, in tegenstelling tot andere jaren, na de start direct via de kronkelige De Horn naar Baambrugge.

Baambrugge

Baambrugge is de tweede plaats op de route. Het dorp heeft zo'n 1.400 inwoners. Ook het centrum van Baambrugge kent diverse Rijksmonumenten en is een beschermd dorpsgezicht. Via de Zuwe, een weg met aan beide zijden knotwilgen, gaat de route via het tunneltje onder de A2 naar Vinkeveen.

Vinkeveen

Vinkeveen is een landelijk bekende plaats. Is het van de fraaie Vinkeveense Plassen, de afslag van de A2 of als voormalige woonplaats van André Hazes? Het parcours van de marathon gaat via een rustig fietspad met aan beide kanten een rij bomen. Er is vervolgens een prachtig zicht op de Vinkeveense Plassen. Via het tunneltje onder de Demmeriksebrug in de N201 loopt de route via de Demmeriksesluis en langs het gemaal De Ruiter richting de voormalige spoorbaan Nieuwersluis-Uithoorn. Tot 1989 reden hier nog treinen, zelfs met een gelijkvloerse oversteek van de A2. Wie kan zich dat nog herinneren of voorstellen? Tegenwoordig is de spoorbaan in gebruik als wandelpad. De doorkomst in Vinkeveen is 3,5 kilometer verder. Hier staat het Spoorhuis Vinkeveen, het voormalige station van Vinkeveen, tegenwoordig te huur als vergader- en evenementenlocatie. Het voormalige spoor gaat verder, over de Ringvaart en naar Wilnis.

Wilnis

Wilnis is wat minder bekend. Toch was Wilnis landelijk in het nieuws, toen de dijk doorbrak in 2003. Niet door te veel water, maar door de droogte was de dijk zodanig verzwakt dat hij het water niet meer tegenhield. De laaggelegen wijk stroomde vol, maar ook het hoger gelegen gedeelte van Wilnis kende veel schade door het ontbreken van de tegendruk van het water. En laat de route nu precies via deze plek gaan! Het parcours gaat via het fiets/voetpad langs de Ringvaart. De route verplaatst zich naar de rand van Wilnis, weer richting de voormalige spoorbaan. Links staat de Rooms-Katholieke Johannes de Doperkerk en rechts ligt het Bedrijventerrein Mijdrecht.

Mijdrecht

Mijdrecht is de hoofdplaats van gemeente De Ronde Venen en heeft zo'n 16.000 inwoners. Het gemeentehuis staat in deze plaats. Mijdrecht heeft een groot bedrijventerrein met onder andere logistieke en productiebedrijven. Het parcours gaat midden door het dorpscentrum, langs het gemeentehuis en over het centrale plein van Mijdrecht - het Raadhuisplein. Via de Dorpsstraat gaat de route naar de Kerkvaart. Dit is een smalle straat met aan beide zijden wat oudere woningen. Vervolgens gaan we over de dijk langs het water de Kerkvaart en langs het kassengebied Tuinderslaan. Hier ligt het halve-marathonpunt.

De Hoef

De Hoef is één van de drie kleine kernen van de gemeente, maar zeker niet klein qua schoonheid. De Hoef ligt zeer fraai aan het prachtige meanderende riviertje Kromme Mijdrecht. Wie hier loopt (of fietst) begrijpt waarom de rivier zo heet. De Hoef is ook bekend van het pannenkoekenrestaurant De Strooppot. We gaan door de lintbebouwing van De Hoef en slaan rechtsaf de Oude Spoorbaan op (weer die voormalige trein...). We gaan via een grasdijk naar de route door een kas! Kassen zijn een belangrijke economische sector van Mijdrecht en mogen dus niet in de route ontbreken. Vervolgens gaan we sluip door, kruip door via de Pondskoekersluis naar de Kromme Mijdrecht, richting Amstelhoek.

Amstelhoek.

In Amstelhoek is de Kromme Mijdrecht inmiddels de Amstel geworden. We draaien van de rivier af, passeren Amstelhoek en komen op een bijzondere plek aan: de sloperij van het bedrijf Pothuizen. Een openbare weg dwars over het terrein van deze sloperij. De weg gaat over in de onverharde Ringdijk 1e Bedijking. We draaien rechts de polder in, gaan door de tunnel onder de N201 speciaal voor koeien en een koeienstal en komen uit op de Tienboerenweg.

Waverveen

Waverveen is bekend van de uitgestrekte polders onder de rook van Amsterdam. Voor de lopers is het even doorbijten door die polders. Voor de liefhebbers is er links uitzicht op de Amsterdam Arena. Net als het dreigt te gaan vervelen, is daar de klap op de vuurpijl, de kers op de taart, de slagroom in de soes: het natuurpad door het natuurgebied Botshol: 2,5 kilometer over graspaden en enkele bruggetjes. Daar is het riviertje de Winkel.

Abcoude

Abcoude, via het tunneltje onder de A2. De route gaat nu rap naar de finish: voor het voormalige gemeentehuis van Abcoude.

10 kilometer

Voor de lopers die al langer aan loopjes deelnemen, is het parkoers van de 10 km een klassieker. Het is de voormalige route van de Ronde van Abcoude. De route start op het Raadhuisplein in het historische centrum van Abcoude. Je moet een ronde om 't Schapenweitje en vervolgens via de Koppeldijk richting Baambrugge. Via de bochtige De Horn gaan de lopers via het centrum van Baambrugge richting het tunneltje onder de A2. Onder het tunneltje rechtsaf, weer terug richting Abcoude. De A2 gaat netjes schuil achter het geluidsscherm, terwijl de lopers door een groene omgeving gaan. Vervolgens gaat de route onder de A2 door langs de Winkel in de richting van Abcoude. De laatste kilometer gaat door de bebouwing, met finish in het centrum op het Raadhuisplein.

Abcoude

Abcoude is de start- en finishplaats van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon. Het centrum kent veel monumenten en is een beschermd dorpsgezicht. Een bijzonder fraaie plaats voor dit bijzondere evenement. De start en finish zijn op het Raadhuisplein, tegenover het voormalige gemeentehuis van Abcoude. Het afhalen van de startnummers en het omkleden zijn in het nieuwe Sporthuis Abcoude, een mooie combinatie van een sporthal en een zwembad. Het parkoers gaat via de kronkelige De Horn naar Baambrugge.

Baambrugge

Baambrugge is de tweede plaats op de route. Het dorp heeft zo'n 1.400 inwoners. Ook het centrum van Baambrugge kent diverse Rijksmonumenten en is een beschermd dorpsgezicht. Via de Zuwe, een weg met aan beide zijden knotwilgen, gaat de route via het tunneltje onder de A2 naar Vinkeveen.