13 oktober 2023: Artikel in de Groene Venen (lokale krant)

Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon populair: Al meer dan 1.000 lopers voor Rondeveens evenement

Op zondag 19 november a.s. vindt de 6e editie van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon plaats. Het evenement door alle 8 dorpen van De Ronde Venen is populairder dan ooit.

“Het is elk jaar weer een uitdaging om lopers aan de start van ons evenement te krijgen”, zegt Michael Woerden, één van de bedenkers van het evenement en nog steeds betrokken bij de organisatie. “Lopers hebben veel keuze; je moet onderscheidend zijn. Daarom bieden we lopers echt iets anders dan een stadsmarathon, zoals Amsterdam of Eindhoven. Het is een keuze aan de loper om voor een snelle(re) tijd te gaan of misschien iets minder snel, maar wel iets bijzonders. Want dat doen we met een plantenkas, een koeientunnel, een koeienstal, de onverharde voormalige spoorbaan en natuurlijk het natuurpad door de Botshol. Maar ook met gewoon een fantastisch mooie omgeving, langs riviertjes en door de acht dorpen.” Michael vervolgt: “Lopers komen voor het overgrote deel uit Nederland. Het hele land - elke provincie staat aan de start – is vertegenwoordigd, maar we hebben ook internationale deelname, namelijk met 16 nationaliteiten, zelfs uit de Verenigde Arabische Emiraten en Zimbabwe.”

Veel organisaties kampen met een tekort aan vrijwilligers. Is dat ook een probleem van De Ronde Venen Marathon? “We hebben twee nieuwe leden voor het bestuur weten te vinden”, zegt scheidend voorzitter Jos van Wijk. “Ik ben daar erg blij mee, natuurlijk. Ik kan het evenement met een gerust hart achterlaten. De andere bestuursleden besteden behoorlijk wat uren om het evenement in goede banen te leiden. Ik ga het missen om zoveel positieve energie te zien.” Jos van Wijk: “Maar het gaat ook om de vrijwilligers bij de verversingsposten, op de kruisingen, bij het uitreiken van startnummers, voor- en achterfietsers en bij het opbouwen van start en finish in Abcoude. We hebben zo’n 150 vrijwilligers op de wedstrijddag nodig.”

“Toen mijn broer en ik dit evenement in 2016 bedachten, was dat ook een grote zorg van ons. Wij kunnen dit wel leuk vinden en er enthousiast over zijn, maar hoe zorgen we er voor dat er genoeg vrijwilligers willen helpen? De keuze om het parcours in rayons in te delen, blijft daarbij cruciaal”, zegt Michael Woerden. Rayons? “Ja, het parcours is ingedeeld in rayons per dorp, met aan het hoofd een rayonhoofd. Het rayonhoofd is verantwoordelijk voor de doorgang en zorgt voor de vrijwilligers. Deze vrijwilligers komen in principe uit het dorp. Ze hoeven dus niet eerst naar Abcoude om vervolgens naar een plek in De Ronde Venen te gaan.” Michael vervolgt: “Dit idee is nog steeds het uitgangspunt, maar in de loop van de jaren is dit allemaal vastgelegd in een lijvig Organisatieplan. Het was toen houtje-touwtje. Nu is het een gedegen organisatie.”

Jos van Wijk: “We krijgen altijd heel veel positieve reacties van de lopers. Ze zijn verbaasd door de mooie omgeving van De Ronde Venen op zo’n korte afstand van de grote steden. En ze zijn ook positief verrast door de enthousiaste aanmoedigingen van de inwoners. Wat dat betreft reken ik op zondag 19 november a.s. weer op de bijdrage van alle Ronde Veners. De burgemeester riep één van de eerdere edities op om met winegums langs de kant te staan. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Dit soort dingen waarderen de lopers enorm.”

Zelf deelnemen? Je kunt je tot 6 november inschrijven via de website www.derondevenenmarathon.nl voor de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon en de Day Six 10 km. De KernGezond Duo-Marathon is inmiddels helemaal vol. Interesse om te helpen? Mail naar info@derondevenenmarathon.nl .

Laatste nieuws

16 november 2023: Bereid je voor op zondag a.s.!


De inschrijving van de 6e editie van de Hafkamp Groenewegen is ongekend goed verlopen: 1350 lopers hebben zich ingeschreven voor de diverse afstanden. De verdeling is: 450 lopers op de Hafkamp Groenewegen (hele) Marathon, 300 duo's op de KernGezond Duo-marathon en 300 op de DaySix 10 kilometer. Het wordt dus extra gezellig op 19 november a.s. in Abcoude en in de andere dorpen van De Ronde Venen. Het betekent ook dat je er rekening mee moet houden dat het afhalen van startnummers langer kan duren dan anders. Kom dus op tijd en bereid je goed voor!

Parcours marathon en Duo-marathon
De langdurige en intensieve regenval van de afgelopen weken stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Het Botsholpad (tussen 36 en 38,5 km) ligt er op sommige plekken niet goed bij. We gaan de komende week voor het slechtste deel verbeteringen aanbrengen. We hopen dat dit voldoende is voor een goede doorgang.

Duo's: je kunt niet overal wisselen!
Wellicht ten overvloede, maar beter te vaak...: er zijn delen waar je als duo niet kunt wisselen. Je kunt namelijk op sommige delen niet fietsen: lopers en fietsers volgen een verschillende route. Dat zijn van start tot 3,5 km, van 7,2 tot 11 km en van 34 tot 38,5 km. Kijk op onze website voor meer info hierover en bereid je hierop voor door de wisselpunten af te spreken.

Afhalen startnummers
Je kunt je startnummer afhalen in het Sporthuis Abcoude, Geinplein 3 in Abcoude. Dit kan op zondag vanaf 8.15 uur (marathon en Duo-marathon) en vanaf 10.00 uur voor de 10 km. Wil je de drukte vermijden? Startnummers zijn ook af te halen op zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur in het Sporthuis.

Parkeren
Je kunt parkeren op het parkeerterrein van de sportvelden aan de Hollandse Kade en op het Dr. Van Doornplein. Dit zijn grote parkeerterreinen, maar wel op enige afstand van het Sporthuis. Er rijdt een pendelbus van de sportvelden naar het Sporthuis Abcoude. Er zijn ook parkeermogelijkheden op de Bovenkamp en de Bijdorplaan. Let op! Er geldt een parkeerschijfzone met een maximum parkeerduur van 2 uur op het parkeerterrein naast het Sporthuis, ook op zondag.

Start en finish
De start en de finish zijn op het Raadhuisplein in Abcoude. De afstand tussen het Sporthuis en de start/finish is ongeveer 1 kilometer. Er rijdt een pendelbus, maar houd rekening met extra reistijd.

Starttijden
De Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon en de KernGezond Duo-marathon starten tegelijkertijd, namelijk om 10.00 uur. Voorafgaand starten de fietsers van de duo-marathon op de Molenweg (vlakbij het Raadhuisplein) om 9.50 uur. De Day Six 10 kilometer start om 11.00 uur. De prijsuitreiking is om 12.15 uur (10 km) en 14.00 uur (marathon en Duo-marathon) op het Raadhuisplein.

Zet de volgende nummers in je telefoon!
Kun je echt niet meer verder op de marathon of duo-marathon (als loper)? Bel naar tel. 0617297316. We hebben enkele auto's beschikbaar om je naar Abcoude te brengen. Heb jij of een andere loper medische assistentie nodig? Bel naar tel. 0493-242112. We hebben artsen en verpleegkundigen beschikbaar, die snel ter plaatse kunnen zijn.

Lever je startnummer in na de finish
We kunnen de chip in je startnummer namelijk weer hergebruiken. Dat scheelt het maken van nieuwe chips en dat scheelt ons de aanschaf van nieuwe chips voor het volgend jaar.

Meer informatie?
Kijk op onze website en houd onze Facebookpagina's De Ronde Venen Marathon en De Ronde Venenmarathon in de gaten!