13 oktober 2023: Artikel in de Groene Venen (lokale krant)

Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon populair: Al meer dan 1.000 lopers voor Rondeveens evenement

Op zondag 19 november a.s. vindt de 6e editie van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon plaats. Het evenement door alle 8 dorpen van De Ronde Venen is populairder dan ooit.

“Het is elk jaar weer een uitdaging om lopers aan de start van ons evenement te krijgen”, zegt Michael Woerden, één van de bedenkers van het evenement en nog steeds betrokken bij de organisatie. “Lopers hebben veel keuze; je moet onderscheidend zijn. Daarom bieden we lopers echt iets anders dan een stadsmarathon, zoals Amsterdam of Eindhoven. Het is een keuze aan de loper om voor een snelle(re) tijd te gaan of misschien iets minder snel, maar wel iets bijzonders. Want dat doen we met een plantenkas, een koeientunnel, een koeienstal, de onverharde voormalige spoorbaan en natuurlijk het natuurpad door de Botshol. Maar ook met gewoon een fantastisch mooie omgeving, langs riviertjes en door de acht dorpen.” Michael vervolgt: “Lopers komen voor het overgrote deel uit Nederland. Het hele land - elke provincie staat aan de start – is vertegenwoordigd, maar we hebben ook internationale deelname, namelijk met 16 nationaliteiten, zelfs uit de Verenigde Arabische Emiraten en Zimbabwe.”

Veel organisaties kampen met een tekort aan vrijwilligers. Is dat ook een probleem van De Ronde Venen Marathon? “We hebben twee nieuwe leden voor het bestuur weten te vinden”, zegt scheidend voorzitter Jos van Wijk. “Ik ben daar erg blij mee, natuurlijk. Ik kan het evenement met een gerust hart achterlaten. De andere bestuursleden besteden behoorlijk wat uren om het evenement in goede banen te leiden. Ik ga het missen om zoveel positieve energie te zien.” Jos van Wijk: “Maar het gaat ook om de vrijwilligers bij de verversingsposten, op de kruisingen, bij het uitreiken van startnummers, voor- en achterfietsers en bij het opbouwen van start en finish in Abcoude. We hebben zo’n 150 vrijwilligers op de wedstrijddag nodig.”

“Toen mijn broer en ik dit evenement in 2016 bedachten, was dat ook een grote zorg van ons. Wij kunnen dit wel leuk vinden en er enthousiast over zijn, maar hoe zorgen we er voor dat er genoeg vrijwilligers willen helpen? De keuze om het parcours in rayons in te delen, blijft daarbij cruciaal”, zegt Michael Woerden. Rayons? “Ja, het parcours is ingedeeld in rayons per dorp, met aan het hoofd een rayonhoofd. Het rayonhoofd is verantwoordelijk voor de doorgang en zorgt voor de vrijwilligers. Deze vrijwilligers komen in principe uit het dorp. Ze hoeven dus niet eerst naar Abcoude om vervolgens naar een plek in De Ronde Venen te gaan.” Michael vervolgt: “Dit idee is nog steeds het uitgangspunt, maar in de loop van de jaren is dit allemaal vastgelegd in een lijvig Organisatieplan. Het was toen houtje-touwtje. Nu is het een gedegen organisatie.”

Jos van Wijk: “We krijgen altijd heel veel positieve reacties van de lopers. Ze zijn verbaasd door de mooie omgeving van De Ronde Venen op zo’n korte afstand van de grote steden. En ze zijn ook positief verrast door de enthousiaste aanmoedigingen van de inwoners. Wat dat betreft reken ik op zondag 19 november a.s. weer op de bijdrage van alle Ronde Veners. De burgemeester riep één van de eerdere edities op om met winegums langs de kant te staan. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Dit soort dingen waarderen de lopers enorm.”

Zelf deelnemen? Je kunt je tot 6 november inschrijven via de website www.derondevenenmarathon.nl voor de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon en de Day Six 10 km. De KernGezond Duo-Marathon is inmiddels helemaal vol. Interesse om te helpen? Mail naar info@derondevenenmarathon.nl .

Laatste nieuws

7 april 2024: Hafkamp Groenewegen nog 3 jaar verbonden aan De Ronde Venen Marathon

Afgelopen zaterdag was het een feestelijke dag voor de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon. Hafkamp Groenewegen gerechtsdeurwaarders blijft de komende 3 jaar verbonden als sponsor en naamgever aan De Ronde Venen Marathon én het startschot werd gegeven voor de inschrijving van de 7e editie van het evenement. Dit gebeurde allemaal bij kwekerij F.N. Kempen aan de Oosterlandweg in Mijdrecht.
Hans Groenewegen namens Hafkamp Groenewegen gerechtsdeurwaarders en Wil Voorbij namens de Stichting De Ronde Venen Marathon beklonken de nieuwe 3-jarige samenwerking met een ferme handdruk. Inmiddels is Hafkamp Groenewegen niet meer weg te denken als partner van De Ronde Venen Marathon. “We wilden graag voor een langere periode afspraken maken, zodat we zekerheid hebben voor de toekomst. Gelukkig dacht Hafkamp Groenewegen daar hetzelfde over. We hebben inmiddels al meerdere jaren een prettige samenwerking en we zetten die de komende jaren voort”, gaf Wil een toelichting op de overeenkomst.
Tevens was er het startschot voor de inschrijving voor de 7e editie. Wil daarover: “We hadden vorig jaar 1450 inschrijvingen. Dat fantastische aantal hopen we dit jaar weer te bereiken. We hebben een maximumaantal van 500 lopers op de Hafkamp Groenewegen (hele) marathon en 300 duo’s op de KernGezond Duo-marathon. Het parcours biedt niet meer ruimte. We zien nog wel groeimogelijkheden op de 10 kilometer. En er is uiteraard weer een kinderloop in de vorm van de Plus Mini-marathon.”
Ad Kempen was graag de gastheer van de start van de inschrijving. De passage door zijn kas is inmiddels een niet meer weg te denken element van de marathon. Het sluit naadloos aan bij de koeienstal van Wim van Bemmel en het Botsholpad. Ook dit jaar zullen de lopers weer door zijn kas lopen.
Meer weten? Kijk op www.derondevenenmarathon.nl .

27 december: Nagenieten van 6e editie met foto’s

Nog even nagenieten van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon? Er staan foto's op onze website van de passages in de kas van F.N. Kempen en de koeienstal van Wim van Bemmel.

Terugblik op 19 november

De langdurige en overvloedige regenval stelde de organisatie in de voorbereiding voor de nodige uitdagingen. Pluvius was de lopers en de organisatie op zondag 19 november gelukkig goed gezind. Het werd een zware editie door de drassige passages van de onverharde stukken. Aan de finish maakte dat al snel plaats voor tevredenheid en blijdschap en complimenten over het mooie parcours, de goede organisatie en de enthousiaste vrijwilligers en het publiek. Het was daarmee weer een succesvolle editie van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon.

De 6e editie kende een recordaantal inschrijvingen van maar liefst 1450 lopers, inclusief de Plus Koot Mini-marathon in Abcoude. De meeste lopers lieten zich niet beïnvloeden door de slechte weersomstandigheden van de afgelopen weken; ze stonden aan de start op het Raadhuisplein in Abcoude.
Na het startschot van hoofdsponsor Hans Groenewegen trok een lang lopers- en fietserslint door alle acht dorpen van De Ronde Venen, met als eerste dorp Baambrugge en vervolgens via de voormalige spoorbaan naar Vinkeveen, Wilnis en Mijdrecht. Na de passage van het Raadhuisplein volgde de Schattekerkerweg tussen Mijdrecht en De Hoef. Daar stond een felle tegenwind, waar menig loper, maar ook de meefietsende duo-partner op de KernGezond Duo-Marathon, naar adem hapte. De wind stond vanaf De Hoef in de rug. De liefhebber kon na een stukje pannenkoek bij De Strooppot er weer tegenaan.

Het was wederom gelukt om de passage door de kas van F.N. Kempen, aan het einde van de Oosterlandweg, in het parcours op te nemen. De lopers gingen vervolgens via de Pondskoekersluis en de Kromme Mijdrecht naar Amstelhoek. Na Amstelhoek volgde het zwaarste deel van de marathon. De dijk voor de koeientunnel en – stal van boer Van Bemmel was volledig verzadigd met water. Ondanks de schotten zakten de lopers diep weg. Direct daarna volgde echter de passage door de koeienstal, waar veel lopers hun smartphone tevoorschijn haalden om dit unieke deel van het parcours vast te leggen. Op 36 kilometer volgde de passage over het Botsholpad. Het slechtste deel was in de week voorafgaand aan de marathon voorzien van hooi en het hield zich verder wonderbaarlijk goed.

Bij de finish werden de lopers verwelkomd door enthousiast publiek en speaker en muziek. Verder was het mogelijk om weer op krachten te komen met soep en veel ander eten en drinken.
De organisatie van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon dankt alle lopers, vrijwilligers, de sponsoren en de gemeente De Ronde Venen voor hun bijdrage aan deze succesvolle 6e editie!

Foto’s
Kijk op onze site voor foto’s van alle afstanden. Er zijn foto’s gemaakt in de kas, in de koeienstal en op andere plekken langs het parcours. In de nieuwsitems zijn filmpjes van start en finish te vinden.

Ereplaatsen
Burgemeester Maarten Divendal reikte de prijzen uit aan de eerste drie lopers en duo’s van de diverse categorieën. De overwinning bij de heren Hafkamp Groenewegen Marathon ging naar de Amerikaan Jesse Barragan in 2.50.23. De presentatie van de dag was voor An Bennema uit Groningen. Zij verpulverde het parcoursrecord bij de dames met 12 minuten en bracht het op 2.57.44. Bij de KernGezond Duo-Marathon waren er overwinningen voor Dol fijn Duo (dames – 3.02.15), Motorclub MalleJan (heren – 2.33.26) en de NePallen (gemengd – 2.50.50).
Bij de Day Six 10 kilometer was de Vinkevener Johan Pluim die na een 2e en een 3e plaats “eindelijk” de overwinning voor zich opeiste. Hij liep een tijd van 33.26. Bij de dames was het Roos Nouwens uit Amsterdam die met de overwinning aan de haal ging in een tijd van 41.57.
Kijk verder op onze website voor alle uitslagen.

Volgende editie
Zet zondag 17 november 2024 alvast in je agenda voor de 7e editie van de Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon.

We wensen verder alle lopers, vrijwilligers en sponsors een heel mooi 2024 toe!