Parcours

Marathon / Duo-marathon

Je loopt deze Marathon / Duo-marathon op een uniek parcours.  Eén grote ronde langs / door alle acht kernen van de gemeente De Ronde Venen: Abcoude , Baambrugge , Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, De Hoef, Amstelhoek en Waverveen en terug naar Abcoude. Over verkeersvrije en verkeersluwe wegen, een voormalige spoorbaan, langs riviertjes en door weilanden.

Op de laatste km’s naar Abcoude komt de verrassing n.l. een prachtig natuurgebied: De Botshol, een buurtschap en een plassen- en moerasgebied. Bij regenachtig weer kan het daar drassig zijn.

Klik hier voor het parkoers van de marathon

Klik hier voor het parkoers van de duo-marathon

Abcoude heeft een beschermd dorpsgezicht. Een bijzonder fraaie plek voor dit bijzondere evenement in het historische centrum. Met de start en finish  op het Raadhuisplein (bij De Eendracht). Het parcours gaat, na de start vervolgens via De Horn naar Baambrugge.

Baambrugge heeft ook een beschermd dorpsgezicht. Via de Baambrugse Zuwe, door een tunneltje onder de A2 arriveren wij in Vinkeveen.

Vinkeveen laat ons genieten op een rustig fietspad. Een laan met aan beide kanten een rij bomen. Twee kilometer verder liggen de Vinkeveense Plassen met een prachtig uitzicht. Via het tunneltje onder de brug in de N201 loopt de route via een smal paadje over de sluis richting de voormalige spoorbaan Nieuwersluis-Uithoorn. Tot 1989 reden hier nog treinen, zelfs met een gelijkvloerse oversteek van de A2. Wie kan zich dat nog herinneren? Tegenwoordig is de spoorbaan in gebruik als wandelpad. De route draait rechts de spoorbaan op. 5 kilometer verder is de doorkomst in Vinkeveen bij het voormalige station aan de Demmerik. De Ringvaart over richting de begraafplaats  Wilnis. Bij dit punt krijgen de lopers weer asfalt onder de voeten en gaat de route via een rustige weg naar de volgende Ringvaart. Over het fiets/voetpad passeer je de plek waar ooit de dijk doorbrak in 2003. Het pad langs de Ringvaart loopt tot aan de brug bij de Wilnisse Zijweg, waarna de route zich verplaatst op de rand van Wilnis, weer richting de voormalige spoorbaan. Links staat de Johannes de Doperkerk en rechts het Bedrijventerrein Mijdrecht.

Mijdrecht. Wij draaien links het centrum in. Langs het gemeentehuis, over het plein en via de Dorpsstraat naar de Kerkvaart. Vervolgens gaan wij over de dijk langs de Kerkvaart en draaien links de Schattekerkerweg op richting De Hoef.

De Hoef. Wij bereiken het halve marathonpunt. De route gaat langs het prachtige meanderende riviertje “De Kromme Mijdrecht”. Wij gaan door het dorpje De Hoef, steken de Oude Spoorbaan over en gaan richting het dorpje Amstelhoek.

Amstelhoek. Wij steken de weg over en komen op een bijzondere plek aan: de sloperij van de firma Pothuizen. Een openbare weg dwars over het terrein van de firma. De weg gaat over in de onverharde Ringdijk 1e Bedijking. Dan de route door een koeienstal, verder door een koeientunnel onder de N201 en komt uit op de Tienboerenweg. Nu is het even doorbijten in de polder van Waverveen. Voor de liefhebbers is er links uitzicht op de Amsterdam Arena. Net als het dreigt te gaan vervelen, is daar de klap op de vuurpijl, de kers op de taart, de slagroom in de soes: het natuurpad door het natuurgebied De Botshol. 2,5 kilometer over graspaden en enkele bruggetjes.  Daar is het riviertje de Winkel. Het pad daarlangs brengt ons terug naar Abcoude, via het tunneltje onder de A2. De route gaat nu rap naar de finish. Langs het voormalige gemeentehuis en het riviertje de Angstel over. Daar ligt de finish al, bij De Eendracht.

10 kilometer

Voor de lopers die al langer aan loopjes deelnemen, is het parkoers van de 10 km een klassieker. Het is de voormalige route van de Ronde van Abcoude. De route start ook op de Molenweg bij De Eendracht in het historische centrum van Abcoude. De eerste kilometer gaat door Abcoude, via de Willem van Abcoudelaan, ‘t Markvelt, de Hoogstraat en de Burgemeester Des Tombeweg, vervolgens linksaf richting Baambrugge. Via de bochtige De Horn gaan de lopers via het centrum van Baambrugge richting het tunneltje onder de A2. Onder het tunneltje rechtsaf, weer terug richting Abcoude. De A2 gaat netjes schuil achter het geluidsscherm, terwijl de lopers door een groene omgeving gaan. Vervolgens gaat de route onder de A2 door langs de Winkel in de richting van Abcoude. De laatste kilometer gaat door de bebouwing, met finish in het centrum op het Raadhuisplein.

Klik hier voor het parkoers van de 10 km