Parcours

Marathon / Duo-marathon

Je loopt de Marathon en Duo-marathon op een uniek parcours.  Eén grote ronde langs / door alle acht kernen van de gemeente De Ronde Venen: Abcoude , Baambrugge , Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, De Hoef , Amstelhoek en Waverveen en terug naar Abcoude. Over verkeersvrije en verkeersluwe wegen, een voormalige spoorbaan, langs riviertjes en door weilanden.

Op de laatste kilometers naar Abcoude komt de verrassing, namelijk een prachtig natuurgebied: Botshol, een buurtschap en een plassen- en moerasgebied. Bij regenachtig weer kan het daar drassig zijn.

Klik hier voor het parkoers van de Marathon

Klik hier voor het parkoers van de Duo-marathon

Abcoude heeft een beschermd dorpsgezicht. Een bijzonder fraaie plek voor dit bijzondere evenement in het historische centrum. Met de start en finish  op het Raadhuisplein. Het parkoers gaat, na de start en een lus door de wijk Land van Winkel via De Horn naar Baambrugge.

Baambrugge heeft ook een beschermd dorpsgezicht. Via de Zuwe, door een tunneltje onder de A2 arriveren wij in Vinkeveen.

Vinkeveen laat ons genieten op een rustig fietspad, een pad met aan beide kanten een rij bomen. Twee kilometer verder liggen de Vinkeveense Plassen, met een prachtig uitzicht daarop. Via het tunneltje onder de brug in de N201 loopt de route via een smal paadje over de sluis richting de voormalige spoorbaan Nieuwersluis-Uithoorn. Tot 1989 reden hier nog treinen, zelfs met een gelijkvloerse oversteek van de A2. Wie kan zich dat nog herinneren? Tegenwoordig is de spoorbaan in gebruik als wandelpad. De route draait rechts de spoorbaan op. 3,5 kilometer verder is de doorkomst in Vinkeveen bij het voormalige station aan de Demmerik. De Ringvaart over richting de begraafplaats.

Wilnis Bij dit punt krijgen de lopers weer asfalt onder de voeten en gaat de route via een rustige weg naar de volgende Ringvaart. Over het fiets/voetpad passeer je de plek waar in 2003 de dijk doorbrak. Het pad langs de Ringvaart loopt tot aan de brug bij de Wilnisse Zijweg, waarna de route zich verplaatst op de rand van Wilnis, weer richting de voormalige spoorbaan. Links staat de Johannes de Doperkerk en rechts ligt het Bedrijventerrein Mijdrecht.

Mijdrecht Met een korte klim bereiken we de Ringvaart, steken we de Rondweg over en komen op het voetpad langs de Ringvaart. We draaien links het centrum in. Langs het gemeentehuis, over het Raadhuisplein en via de Dorpsstraat naar de Kerkvaart, een smalle straat met aan beide zijden wat oudere woningen. Vervolgens gaan we over de dijk langs de Kerkvaart en draaien links de Schattekerkerweg op richting De Hoef. We bereiken het halve-marathonpunt, net voor de Oosterlandweg.

De Hoef We steken de polder door. De route gaat nu langs het prachtige meanderende riviertje De Kromme Mijdrecht. We gaan door de lintbebouwing van De Hoef, steken de Oude Spoorbaan over en gaan richting Amstelhoek.

Amstelhoek. De Kromme Mijdrecht is inmiddels de Amstel geworden. We draaien van de rivier af, passeren Amstelhoek en komen op een bijzondere plek aan: de sloperij van het bedrijf Pothuizen. Een openbare weg dwars over het terrein van deze sloperij. De weg gaat over in de onverharde Ringdijk 1e Bedijking. We draaien rechts de polder in, gaan door de tunnel onder de N201 speciaal voor koeien en een koeienstal en komen uit op de Tienboerenweg.

Waverveen Nu is het even doorbijten door de polders. Voor de liefhebbers is er links uitzicht op de Amsterdam Arena. Net als het dreigt te gaan vervelen, is daar de klap op de vuurpijl, de kers op de taart, de slagroom in de soes: het natuurpad door het natuurgebied Botshol:  2,5 kilometer over graspaden en enkele bruggetjes.  Daar is het riviertje de Winkel. Het weg daarlangs brengt ons terug naar

Abcoude, via het tunneltje onder de A2. De route gaat nu rap naar de finish: voor het voormalige gemeentehuis van Abcoude.

10 kilometer

Klik hier voor het parkoers van de 10 kilometer

Voor de lopers die al langer aan loopjes deelnemen, is het parkoers van de 10 km een klassieker. Het is de voormalige route van de Ronde van Abcoude. De route start op het Raadhuisplein in het historische centrum van Abcoude. De eerste kilometer gaat via de nieuwbouwwijk Land van Winkel richting Baambrugge. Via de bochtige De Horn gaan de lopers via het centrum van Baambrugge richting het tunneltje onder de A2. Onder het tunneltje rechtsaf, weer terug richting Abcoude. De A2 gaat netjes schuil achter het geluidsscherm, terwijl de lopers door een groene omgeving gaan. Vervolgens gaat de route onder de A2 door langs de Winkel in de richting van Abcoude. De laatste kilometer gaat door de bebouwing, met finish in het centrum op het Raadhuisplein.